Gebruikerslogin

Veel werkgevers hebben maling aan onwerkbare wintersituaties

20 december 2010

Dwars tegen de bouw-cao in, laten aannemers hun bouwvakkers doorwerken bij een gevoelstemperatuur van onder de min zes graden. Uit onderzoek onder FNV Bouw-leden blijkt dat de helft van de bouwvakkers de kou van hun werkgevers moeten doorstaan.

FNV Bouw hield in de eerste winterweek van dit jaar een enquĂȘte onder honderden bouwvakkers. Zodra het vriest trekt de bond er op uit om te controleren of de werkgevers de cao-afspraken (niet werken bij een gevoelstemperatuur van -6 graden) nakomen. De controles zijn een onderdeel van de campagne rond vorstverlet.

Onderzoeksresultaten

  • Bijna 51% van de deelnemers aan het onderzoek meldt dat het bedrijf niet goed voorbereid was op de naderende winter. Veel bouwplaatsen waren niet winterklaar gemaakt.
  • 45%, van de bouwbedrijven had wel voorzorgsmaatregelen getroffen. Daarbij valt te denken aan het winddicht maken van werkplekken, hittekanonnen opstellen of tenten plaatsen. Ook is tijdelijk alternatief werk een mogelijkheid.
  • 80% van de beroepsgroep is wel goed op de hoogte van de afspraken die in de cao Bouwnijverheid staan over stoppen met werken in winters weer. Daar valt ook niet het dak op gaan, als er sneeuw op ligt of als het sneeuwt.