Gebruikerslogin

Opzienbarende stijging beroepsziekten in bouw

17 november 2010

Het aantal werknemers met een beroepsziekte in de bouw is het afgelopen jaar met 50% gestegen. De toename komt volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) grotendeels door een nieuwe manier van meten en registeren waardoor ziektes eerder en sneller geconstateerd worden. Het merendeel van het aantal meldingen bij NCvB is afkomstig uit de bouw.

Uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt dat door bedrijfsartsen in 2009 ruim 7.000 keer melding gemaakt van een beroepsziekte bij bouwwerknemers. In 2008 was er nog 4.500 keer sprake van beroepsziekten. Nu is 72% van alle meldingen van beroepsziekten gerelateerd aan de bouw, tegen 8% in 2001.


Tegenwoordig kunnen dankzij een nieuwe manier van meten en registreren meerdere aandoeningen bij één persoon als beroepsziekten gemeld worden. De beroepsziekten in de bouw komen aan het licht tijdens:

  • periodiek/preventief medisch onderzoek (93%);
  • het arbeidsgezondheidskundig spreekuur (4%); en
  • het verzuimspreekuur (3%).


Top drie beroepsziekten in de bouw

  • Gehoorschade door lawaai (4.500 gevallen in 2009). Dat uit zich in functioneringsproblemen bij het communiceren.
  • Aandoeningen van spieren en gewrichten (rsi van de schouder of bovenarm, chronische lage rugpijn en tenniselleboog).
  • Psychische klachten, zoals burn-out en depressie.

Onderzoek naar suïcide wenselijk
De laatstgenoemde categorie leidt vaak tot langdurig verzuim. Opmerkelijk is dat werkenden in de bouw, de landbouw en de gezondheidszorg een verhoogd risico lopen op suïcide. Internationaal onderzoek zou daarop wijzen. Nadere studies zouden aan het licht moeten brengen waarom in sommige beroepsgroepen meer zelfmoord voorkomt.

Hoge fysieke belasting
Dat de bouw de meeste beroepsziekten voortbrengt is voor de onderzoekers geen verrassing. De sector kent veel beroepen met een hoge fysieke belasting. De Nederlandse bouw staat daarin niet alleen; ook in Europa is de bouw koploper wat betreft hoge fysieke belasting.