Gebruikerslogin

Nieuwe werkwijze gebiedsontwikkeling Almere Poort

11 februari 2011

Gemeente Almere start met de opening van een ‘Bouwfabriek’ een nieuwe werkwijze voor de ontwikkeling van het Europakwartier in Almere Poort.

Kleinschalige initiatieven
De gemeente nodigt iedereen met een initiatief of plan uit om in de ‘Bouwfabriek’ te komen praten over de ontwikkeling van de wijk. De bedoeling is dat door een veelvoud van kleinschalige initiatieven de verschillende initiatiefnemers met elkaar op ambachtelijke wijze hun nieuwe wijk maken.

Organische stedenbouw
Er is geen vastomlijnd eindbeeld. De wijk ontwikkelt zich organisch, de stedenbouw past zich aan aan de vraag van de omgeving. De nieuwe werkwijze neemt nadrukkelijk afstand van de in Nederland gebruikelijke grootschalige aanpak van gebiedsontwikkeling.

Almere heeft veel ervaring met innovatieve ontwikkelingen die afstand nemen van de traditionele bouweconomie, waarin marktpartijen aan de knoppen zitten en woonconsument volgend zijn. Almere wil meer ruimte voor burgerinitiatieven creëren. Homeruskwartier ook in Almere Poort is een schoolvoorbeeld. Deze zelfbouwwijk is toonaangevend in Nederland als het gaat om initiatieven van burgers die in het kader van collectief/particulier opdrachtgeverschap.

Onlangs verscheen Stedebouw & Architectuur stedenspecial van Almere, met uitvoerige informatie over hoe Almere met het thema collectief/particulier opdrachtgeverschap.