Gebruikerslogin

Mix energiemaatregelen resulteert in beste EPC-norm

Thema:
13 september 2010

Per 1 januari 2011 wordt de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) voor nieuwbouwwoningen aangescherpt van 0,8 naar 0,6. Een combinatie van bouwkundige maatregelen en intelligente installaties is volgens hoofdaannemers B&U, installateurs en ontwikkelaars de beste methode om deze norm te halen.

Warmtepompen worden genoemd als populairste installatietechnische oplossing, dakisolatie als geschiktste bouwkundige oplossing. Dit blijkt uit onderzoek voor het BouwKennis Jaarrapport 2010/2011 dat binnenkort verschijnt.

Den Haag wil van Nederland een van de schoonste en zuinigste energielanden in Europa maken. Het kabinet streeft dit onder meer na door nieuwbouwwoningen een minimale Energie Prestatienorm op te leggen. Deze wordt uitgedrukt in een EPC die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Sinds de invoering in 1995 is de EPC stapsgewijs aangescherpt. Per 1 januari 2011 moeten nieuwe woningen voldoen aan een EPC van 0,6. In 2020 moeten nieuwe woningen ten slotte volledig energieneutraal gebouwd worden.

Onderzoek BouwKennis
Om aan de EPC-norm te voldoen, kunnen bouwers meer intelligente installaties gebruiken, zoals zonne-energie, of meer bouwkundige maatregelen nemen, zoals woningisolatie. Uit onderzoek van BouwKennis blijkt dat:
bijna zes op de tien hoofdaannemers B&U, installateurs en ontwikkelaars vindt dat de norm het beste behaald kan worden door een combinatie van deze twee methoden;
bijna een kwart denkt dat de EPC-norm het beste behaald kan worden door intelligente installaties. Hoewel installateurs hiermee in de praktijk vanzelfsprekend meer ervaring hebben, kiezen zij hier in verhouding met andere partijen slechts marginaal vaker voor;
een op de tien partijen noemt alleen bouwkundige maatregelen als beste methode om de EPC-norm te halen

Een aanscherping van de EPC-norm is slechts een van de veranderingen op het gebied van duurzaamheid waarmee de bouwkolom de komende jaren geconfronteerd wordt. In het hoofdstuk Duurzaamheid en Energie uit het BouwKennis Jaarrapport 2010/2011 wordt meer ingegaan op het effect van de stimuleringsmaatregelen van de overheid en op de rol die duurzaam bouwen nu en in de toekomst speelt binnen de bouwkolom.