Gebruikerslogin

Meer dodelijke bedrijfsongevallen onder uitzendkrachten

2 november 2010

Uitzendkrachten lopen momenteel meer risico op bedrijfsongevallen dan vaste medewerkers. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat in 2007 vijftien procent van de ernstige en dodelijke bedrijfsongevallen betrekking had op een uitzendkracht. Dat is een relatief groot aandeel, want uitzendkrachten maken zes procent uit van de beroepsbevolking.

Uitzendkrachten worden dikwijls aan het werk gezet zonder voldoende voorlichting. Ook komt het voor dat zij niet de juiste beschermingsmiddelen krijgen. De Arbowet verplicht organisaties om vóór aanvang van het werk aan het uitzendbureau een document te verstrekken, waarin de arborisico`s zijn beschreven.

Over de vorm van dit document bestaan echter geen regels. De inlenende werkgever is verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden op de werkplek en het toezicht. Zodra een ongeval plaatsvindt, moet het inlenende bedrijf dat melden aan de Arbeidsinspectie.

Handreiking uitzendwerk
De Stichting van de Arbeid (Stvda) heeft onlangs een Handreiking Uitzendwerk uitgegeven waarin praktische informatie en voorbeelden worden verstrekt. U vindt hier ook ‘Arbeidsomstandigheden en uitzendkrachten: Hoe is dat geregeld?’