Gebruikerslogin

Klushuizen Rotterdam groot succes

7 maart 2011

Het Wallisblok in Rotterdam, het eerste klushuisproject in Nederland, is een groot succes. Het project krijgt heel veel navolging in de rest van het land.

Volgens An Huitzing, projectleider Rotterdamse Klushuizen, gemeente Rotterdam, ziet niet alleen voordelen voor de koper/klusser maar ook voor de gemeente of samenleving.

Prachtige woningen
“Voor de koper is het voordeel van C/PO dat je goedkoper uitbent en een woning krijgt die aansluit bij je woonwensen. De meerderheid van de kluswoningen die in Rotterdam verbouwd zijn door klussers, zijn prachtige woningen geworden met originele oplossingen voor dakterrassen, keukens, badkamers. Een ontwikkelaar verzint dat niet en als hij het verzint wordt het onbetaalbaar. De kwaliteit is dus ook in dat opzicht zeer hoog.”

Voordeel voor de samenleving
Voordeel voor de samenleving is dat de klushuiskopers zeer gemotiveerde bewoners zijn, actief op sociaal gebied, oplettend als er iets fout gaat in de omgeving. Bovendien zijn zij - in het geval van Rottterdamse klushuizen die door de gemeente onder de marktprijs worden aangeboden - bereid om op plekken te gaan wonen waar andere mensen niet willen wonen. Onze ervaring is dat een gerenoveerd pand op dezelfde locatie in een (voormalige) probleembuurt gewoon niet verkoopt, terwijl een verloederd maar groot pand voor weinig geld als klushuis vrij gemakkelijk van de hand gaat.”

Lees ook het artikel 'Intensief ruimtegebruik en duurzaamheid' in de Kennisbank Duurzaam bouwen.