Gebruikerslogin

‘Ketenintegratie Com•wonen-Dura Vermeer’ wint Bouwpluim 2011

10 februari 2011

Op 9 februari jl. werden Com•wonen-Dura Vermeer’ tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw met het gezamenlijk project 'Ketenintegratie in de bouw: beter, sneller en goedkoper' uitgeroepen tot winnaar van de Bouwpluim 2011 in de categorie 'Burger- en Utiliteitsbouw'. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan bouwprojecten die een voorbeeld zijn van goede samenwerking.

Het Mooie Plan
‘Ketenintegratie in de bouw’ is een grootschalig pilotproject ter verbetering van de projectongebonden samenwerking tussen Com•wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Het doel: sneller, beter, kwalitatief hoogwaardiger bouwen en het terugdringen van faalkosten die de maatschappij landelijk enkele miljarden euro’s per jaar kosten. De begeleiding van het CPI, Centre for Process Innovation in Building&Construction (Deloitte Real Estate Advisory, Technische Universiteit Delft en Universiteit van Amsterdam) duurt zeven jaar en omvat zes projecten in Rotterdam. Het eerste project, ‘Het Mooie Plan fase 1’ te Rotterdam-Lombardijen, is inmiddels opgeleverd. En met succes: 12% onder budget, vrijwel geen opleverpunten, tijdige oplevering ondanks de lange vorstperiode en tevreden bewoners.

Eerst LEAN-planning ontwerpfase
Het doel is om de ketens steeds verder uit te breiden en ketenpartners steeds vroeger in het proces te betrekken om zo het proces te optimaliseren. Voor ‘Het Mooie Plan fase 2’ zijn nu ook de gemeente Rotterdam dS+V en Structin (Dienst gezamenlijke nutsbedrijven) ingestapt. In oktober stelden we gezamenlijk als opdrachtgever, bouwer, architect, gemeente, nuts, installateurs en constructeur een eerste echte LEAN-Planning van de ontwikkel/ontwerpfase op. Hierdoor boekte het ketenintegratieteam van Het Mooie Plan fase 2 een reductie van 10 weken in de planning tot de start bouw en: commitment en draagvlak bij alle partijen over de planning. Helemaal gestroomlijnd is het proces met het 3-D Bouw Informatie Model (BIM): allemaal werken we vanuit dezelfde gegevensbron. Zo voorkomen we onnodig wachten op elkaar of dubbel werk en is er volop ruimte voor vakmanschap.

Nulmeting
Onder begeleiding van CPI lieten Com•wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam de ontwikkel-, bouw- beheer- en exploitatiefase analyseren. Samen ontwierpen ze een ideaalproces voor ketenintegratie in de bouw. In het proces worden doelstellingen meetbaar gemaakt en de resultaten gemonitord en gepubliceerd. Als nulmeeting dient het door beide partijen gerealiseerde project Langegeer, waarvan in 2008 een uitgebreide analyse is gemaakt.

Samenwerking
De nieuwe samenwerking tussen Com•wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam betekent een ware cultuuromslag binnen beide organisaties. Het oude ‘vechtmodel’, met als gevolg faalkosten en matige klanttevredenheid, maakt plaats voor een modern proces dat nu al resulteert in hogere kwaliteit, lagere kosten, snellere bouw en tevreden eindgebruikers. Dankzij de projectongebonden samenwerking en omdat er écht wordt samengewerkt en de energie 100% op het project wordt gericht, ontstaat ruimte voor vakmanschap, werkplezier, innovatie en vernieuwing. Com•wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam zijn daarmee dé koploper op het gebied van ketenintegratie.