Gebruikerslogin

Inzetten adviseur bij aanbestedingsprocedure levert niets op

Thema:
24 november 2010

Aanbestedingen van de overheid die worden begeleid door een adviesbureau leveren geen betere procedure op. Dat is de conclusie van het Aanbestedingsinstituut. Het bekeek hiervoor 3000 procedures van aanbestedingen.

Een aanbestedingsprocedure verbetert dus niet als er een adviseur wordt ingezet. Van een professionelere aanbesteding is volgens het Aanbestedingsinstituut geen sprake. Nu wordt bij ongeveer een derde van de overheidsaanbestedingen de hulp ingeroepen van een externe adviseur. Daaruit blijkt dat bij 8 procent van de aanbestedingen voor een innovatieve contractvorm gekozen wordt door deze externe adviseur. Bij 17 procent wordt gekozen voor de meest voordelige inschrijving. Als deze percentages vergeleken worden met de percentages bij gemeenten zonder adviseurs, dan is hier nauwelijks sprake van verschillen.

Volgens directeur Joost Fijneman van het Aanbestedingsinstituut ligt het percentage bij externe partijen zelfs 3 procent lager als het gaat om de voordelige inschrijvingen. Opvallend vindt hij dat externe partijen vaak ook zwaardere eisen stellen op het gebied van omzet, combinatievorming en referenties dan de opdrachtgevers zelf.