Gebruikerslogin

Gemeente het Bildt stelt bodemfunctiekaart vast

Thema:
10 november 2010

Een van de doelen van het Besluit Bodemkwaliteit is dat de grond die wordt toegepast, aansluit bij de functie die de bodem heeft. De verschillende functies behoren vastgelegd te worden op een zogenaamde bodemfunctie(klassen)kaart. Vanaf donderdag 4 november ligt de kaart van gemeente het Bildt (gelegen in de noordwesthoek van de provincie Friesland) ter inzage.

Het Besluit Bodemkwaliteit onderscheid drie mogelijke functies voor een bodem:

  • Wonen
  • Industrie
  • Overig

Door de bodemfunctiekaart is gemakkelijk te controleren wat de functie in een bepaald gebied is, en of de kwaliteit van een partij grond die zal worden toegepast daarop aansluit. Volgens het Besluit Bodemkwaliteit mag de aan te brengen grond de bodem niet verslechteren.

Het maken van de kaart is voor de ene gemeente lastiger dan de andere, afhankelijk van de grootte, van het gebied, de samenstelling van de aanwezige grond en bagger in relatie met uitgevoerde menselijke activiteiten en de mogelijke huidige en toekomstige functies van het gebied.
Uit de kaart is op te maken dat de wegen en industrieterreinen vallen onder functie Industrie en ‘boerenerven’ en woningbouw onder Wonen. Ook heeft men nog onderscheid gemaakt in klasse Sport- en recreatie en Overig.

De kaart van het Bildt is na een inspraakprocedure nog op een aantal punten gewijzigd. Op 19 oktober is de kaart door burgemeester en wethouders definitief vastgesteld.

De kaart is hier digitaal te bekijken.