Gebruikerslogin

Geldverspilling aan faalkosten neemt toe

16 september 2010

Bouwers gooien steeds meer geld over de balk. Zelfs nu hun winstmarges door de crisis onder steeds hogere druk komen te staan. De bouwsector zet zich onvoldoende in om faalkosten tegen te gaan. Die stijgen daardoor dit jaar naar recordhoogte. Dat toont de jaarlijkse bouwperformance-meting van PricewaterhouseCoopers (PwC) aan.

De faalkosten nemen dit jaar toe tot 11 procent. Een rekensommetje leert dat de uitkomst bij een geschat bouwvolume van € 55 miljard uitkomt op een verspilling van € 6 miljard. Volgens PwC sectorgroep bouw, een verontrustende situatie. Zeker als je het bedrag afzet tegen de nettowinstmarges van 1 à 2 procent in de bouwbranche.

Te veel ‘ieder voor zich’
PwC ziet sinds 2001 een stijgende lijn in de faalkosten. De organisatie maakt daaruit op dat de bouw onvoldoende in staat is om de ontwikkeling van de faalkosten te beteugelen en dat aannemers er bepaald niets aan doen om de faalkosten terug te dringen. Dat verbaast PwC, omdat er veel wordt gesproken over samenwerking in de keten om zo verspilling te voorkomen. PwC stelt dat de praktijk uitwijst dat het lastig is om partijen bij elkaar te brengen en dat het nog te vaak ieder voor zich is.

Rol voor hoofdaannemers
PwC ziet een belangrijke rol weggelegd voor hoofdaannemers. Die moeten de leiding nemen in het proces van ketenintegratie. ‘Onderaannemers en toeleveranciers zullen dan volgen. Bouwondernemingen die investeren in goede logistiek en communicatie en bovendien vooraf kritisch kijken naar de uitvoerbaarheid van bouwprojecten, behalen dan betere rendementen en hebben een betere concurrentiepositie’, aldus PwC.