Gebruikerslogin

Europese taakstelling duurzaam energiebeleid niet gehaald

Thema:
1 maart 2011

In een online bliksemonderzoek door de Duurzame Energie Koepel geeft 90 procent van de respondenten aan dat de Europese taakstelling om in 2020 14 procent hernieuwbare energie op te wekken door Nederland niet wordt gehaald.

De respondenten uit de duurzame energiesector, waarin bedrijven werkzaam zijn op het gebied van windenergie, zonne-energie, bio-energie, energie uit water, warmtepompen en ondergrondse energieopslag behaalden tezamen met hun duurzame energieactiviteiten in 2010 een omzet van circa 2,5 miljard Euro, uitgevoerd met circa 15.000 fte.

Investeringsonzekerheid
Dit toont de contouren van de aanzienlijke nieuwe economische sector die de komende jaren alleen maar zal groeien indien Nederland zich sterk maakt om de 2020 doelstellingen te behalen. De sector is bijna unaniem in de uitspraak dat de grote investeringsonzekerheid voor duurzame energieprojecten een belangrijke oorzaak is in het achterblijven van de groei.

Gat in omzet
Veel bedrijven geven aan door het wel aankondigen maar nog niet uitvoeren van de SDE+ regeling een gat in hun omzet te zien. Vooral technologieƫn met een relatief kortere doorlooptijd zijn de dupe van dit beleid en zien hun verkoop soms zelfs helemaal stilvallen. Het stop & go beleid op duurzame energiebeleid gaat onder dit Kabinet versterkt verder.

Voorgenomen Green Deal
Van de voorgenomen Green Deal is nog onvoldoende bekend welke kaders, criteria en middelen zullen worden ingezet. Ten aanzien van het innovatiebeleid via de topgebieden Energie en Water is eveneens onzekerheid en bestaat er sterke ongerustheid over de rol die het innovatieve midden- en kleinbedrijf krijgt toebedeeld in het nieuwe beleid. Met de huidige maatregelen valt de ontwikkeling van de innovatieve en nieuwe technieken vrijwel stil en wordt gevreesd voor vertrek uit Nederland van de kennis en van de investeerders.

Onderzoek
Massaal spreken de respondenten uit dat zij onafhankelijk onderzoek nodig vinden naar het (on)gelijke speelveld tussen fossiele energie, kernenergie en duurzame energie om financiƫle en andere bevoordelingen gelijk te trekken. De sector verwacht dat zolang er geen gelijk speelveld is, er ondersteunende maatregelen nodig blijven de komende paar jaar.

Bedreiging voor de transitie
De sector ervaart de keuze die deze regering maakt voor kolencentrales en kernenergie als een regelrechte bedreiging voor de transitie in Nederland naar duurzame energie. De burger wordt hiervan de dupe doordat zij op termijn hogere prijzen zullen gaan betalen voor energie en zal worden overgeleverd aan de grilligheid van de internationale energiemarkt.

De samenvatting van het onderzoek en de hoofdrapportage van het onderzoek kunt u downloaden van de homepage www.dekoepel.org.