Gebruikerslogin

Eerste OPS-patiënte krijgt schadevergoeding

9 december 2010

Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV heeft een succes geboekt. Het is er voor het eerst in geslaagd een schadevergoeding te regelen voor een vrouw met Organisch Psychosyndroom door Solventen (OPS), in de volksmond schildersziekte genoemd.

OPS is een aandoening die de hersenen en het zenuwstelsel aantast bij langdurig werken met oplosmiddelen. De vrouw werkte 22 jaar bij een meubel- en matrassenfabrikant en stond daar voortdurend bloot aan lijmdampen.

Volgens BBZ-directeur Marian Schaapman staat men er vaak niet bij stil dat de ziekte in beroepen voorkomt, waarin ook vrouwen werkzaam zijn. Bij de twee Solvent Teams, gespecialiseerd in het stellen van de diagnose OPS, is slechts 3 tot 5% van de patiënten vrouw. Ook de OPS-vereniging heeft slechts een beperkt aantal vrouwelijke patiënten als lid. Ok is het vaststellen van de diagnose OPS vaak moeilijk, omdat ook andere oorzaken aan de basis kunnen liggen van signalen die wijzen op OPS. Overmatig drankgebruik, dementie en andere neurologische aandoeningen hebben immers dezelfde symptomen.

Risicovolle sectoren
Schaapman denkt dat er mogelijk meer vrouwelijke OPS-patiënten in andere beroepen dan het schildersvak zijn. Zij noemt onder meer gemengde sectoren als de meubel- en matrassenindustrie, de schoenmakerij en de tandtechniek. Ook is volgens haar een typisch vrouwenberoep als nagelstyliste risicovol. Ook kunstenaars die met oplosmiddelhoudende producten werken, moeten uitkijken voor de ziekte.