Gebruikerslogin

Betere communicatie voor veiliger hoogwerken

15 november 2010

Om een veilig werkproces op daken te kunnen realiseren is optimale samenwerking en communicatie tussen alle betrokken partijen van belang. Daarom zetten Stichting Bedrijfstakregeling voor de Dakbedekkingsbranche (SBD) en TNO zich in voor een nieuwe aanpak veilig uitvoeren dakwerkzaamheden.

In oktober en november zijn de uitkomsten van het project gepresenteerd aan de deelnemende bedrijven, brancheorganisaties en adviseurs.

TNO heeft een instrument ontwikkeld om de aanpak te verbeteren:

  • Een set met aanbevelingen om op brancheniveau tot betere adviezen en ondersteuning te komen, onder meer via voorlichting/goede praktijken en opleidingen.
  • Een ketensimulatiespel (oefening) voor betere communicatie over en organisatie van veilig werken op daken binnen de eigen keten van het dakbedekkingsbedrijf. Bedrijven kunnen via TNO of SBD ofwel zelfstandig deze aanpak met hun (vaste) samenwerkingsrelaties inzetten.
  • Tips om het samenwerken in ketens te verbeteren.

Toepassing in de bedrijven
Vanaf medio november ontvangen bedrijven in de platte dakenbranche het draaiboek en de tien om zelf met het ketensimulatiespel aan de slag te gaan. De aanbevelingen uit het project worden op brancheniveau opgepakt bij de implementatie van de onlangs door de Arbeidsinspectie goedgekeurde Arbocatalogus Platte daken.

Download de Brochure Beter communiceren voor veiliger werken op hoogte.