Gebruikerslogin

Arbowet straks simpeler en duidelijker

23 september 2010

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft gehoor aan voorstellen van de FNV om de Arbowet te verduidelijken. Donner schaft 76 van de huidige 92 beleidsregels uit de Arbowet – een soort niet bindende uitleg bij de wet – af, maar neemt een aantal glasheldere normen uit die beleidsregels in de wet op, zodat zij bindend worden.

De FNV spreekt van een ‘langgekoesterde wens’. Een eenvoudiger Arbowet en ook duidelijker.

Arbonormen
De wetswijziging kan ingrijpende gevolgen hebben op de werkvloer. Een voorbeeld van een heldere norm die voortaan in de wet komt te staan, is dat de kantbeveiliging bij het werken op hoogte minstens één meter moet zijn. Een preventieve maatregel waardoor de kans op ongelukken afneemt. Ook moet de werkgever nu minimaal werknemers één keer per jaar voorlichten over het werken met kankerverwekkende stoffen. Volgens FNV allemaal heldere grenzen die vertellen wat wel en wat niet mag. Met deze heldere normen in de wet (grenswaarden in het jargon) weten werknemers en werkgevers precies wat wettelijk is toegestaan.

Gezondheidsraad
Met het besluit van Donner de goede kant op, maar er moet volgens de FNV nog wel meer gebeuren. Zo zal de Gezondheidsraad waarschijnlijk dit jaar nog beoordelen of er voor arbeidsrisico’s, zoals fysieke belasting en werkdruk ook heldere normen of grenswaarden zijn op te stellen die in de wet kunnen worden opgenomen.

U vindt hier het besluit van minister Donner van 2 september 2010.