Gebruikerslogin

Afnemende investeringen corporaties dooddoener voor bouw

15 december 2010

Het is slecht voor de bouwsector dat woningcorporaties het zwaar te verduren hebben van de negatieve gevolgen van beleidsmaatregelen en de economische crisis. Zij hebben daardoor een afnemende investeringscapaciteit, waarover Bouwend Nederland grote zorgen heeft. De corporatiesector is een belangrijke opdrachtgever voor de bouw.

Bouwend Nederland verwacht dat die situatie de komende jaren aanhoudt en dat corporaties minder zullen bijdragen aan de woningproductie en stedelijke vernieuwing. Dat is niet alleen slecht voor de bouw. Ook de samenleving is er de dupe van, omdat corporaties een groot deel van de maatschappelijk zeer gewenste investeringen voor hun rekening, bijvoorbeeld in duurzaamheid en energiebesparing. Zo blijkt uit een artikel in Podium 19.

 
Bouwend Nederland vindt het uiterst belangrijk dat de verdiencapaciteit van corporaties op peil wordt gehouden. Door onder meer:
  • het scheefwonen aan te pakken;
  • de huurprijzen vergaand te liberaliseren;
  • de mogelijkheden voor corporaties te verruimen om investeringen, bijvoorbeeld in energiebesparende maatregelen, door te kunnen berekenen in de huren; en
  • door meer samenwerking met de bouwbedrijven zelf. Strategisch partnerschap biedt volgens Bouwend Nederland vooral in de huidige marktomstandigheden zowel voor corporaties als bouwbedrijven veel voordelen.