Gebruikerslogin

Aan de kaak stellen te strenge gunningeisen werkt

Thema:
21 oktober 2010

Het Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra wil in constructief overleg met de overheid tot een betere aanbestedingspraktijk komen door te strenge gunninsgcriteria in alle openbaarheid aan de kaak te stellen. Dat dit werkt, blijkt uit de beterschap die de gemeente Eindhoven beloofde en ook is nagekomen.

Bouwbedrijven melden steeds vaker dat zij geconfronteerd worden met gunningscriteria, die in geen enkele verhouding meer staan tot het werk. Dat was ook het geval bij de gang van zaken rond de aanbesteding van de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven.

Aanbestedingswet
In een ‘stevige brief’ wees het aanbestedingsinstituut de gemeente op de Leidraad Aanbesteden van de Regieraad Bouw en het Consultatiedocument van het ministerie van Economische Zaken, dat is opgesteld in het kader van de Aanbestedingswet. Het aanbestedingsinstituut schreef: ‘De gehanteerde waarden staan ver af van de gemiddelde prestaties van de bedrijfstak. Eisen die ertoe leiden dat capabele ondernemingen zonder noodzaak worden buitengesloten, zijn disproportioneel en discriminerend.’

De gemeente had niet alleen een te hoge omzeteis gesteld. Inschrijvers mochten bovendien alleen de omzet meerekenen die zij hadden behaald in de utiliteitsbouw. Ook werden er veel te hoge en soms zelfs onredelijke eisen gesteld aan de solvabiliteit, quick ratio en netto winstmarge.

Veel vrijheid
Fijneman benadrukt dat dit nog niet betekent dat Eindhoven wettelijk gezien iets verkeerd deed: de wet biedt de aanbestedende diensten op dit punt nu eenmaal heel veel vrijheid. Daarom kan er in dit soort gevallen ook geen juridische procedure starten. Dat wil Joost Fijneman ook helemaal niet. ‘Het aanbestedingsinstituut is er juist voor om in constructief overleg met de overheid tot een betere aanbestedingspraktijk te komen’, aldus Joost Fijneman van het aanbestedingsinstituut.