MindCampus
HR
Facility
Gebruikerslogin
Wachtwoord vergeten?
E-mailadres:
*
Wachtwoord:
*
Inloggen
Praktische vakinformatie voor professionals in de bouw
Home
Kennisbanken
Contracteren in de bouw
Duurzaam bouwen
Kwaliteit bodem en bouwstoffen
Veilig werken
Veiligheidsmanagement
Thema's
Woordenlijst
> Zoektips
Zoeken
Zoeken
More options
Artikelen voor thema Energie
Kennisbank
Apply
Hoe energieneutraal is uw gebouw?
Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Voor overheidsgebouwen geldt deze eis al vanaf eind 2018: de overheid vervult hierin een voorbeeldrol. Hoe bepaalt u of úw gebouw aan deze eisen voldoet?
Trias energetica speelt centrale rol bij aanpak op UT: energiebesparen door verantwoord te veranderen
De Universiteit Twente staat voor de uitdaging om in de periode 2013-2016 11,4 procent energie te besparen. John Susebeek, energiecoördinator Facilitair Bedrijf, en Ray Klumpert, manager Onderhoud en Beheer Vastgoed, willen daarvoor onder meer energieactieteams gaan inzetten, omdat ze het van belang vinden om energiebesparing op gebouwniveau en niet op faculteits- of universiteitsniveau neer te leggen.
CO-neutraal, CO-emissievrij; de verwarring ten top
In de bouwpraktijk vallen vaak de termen CO2-neutraal en CO2-emissievrij als gepraat wordt over bescherming van het klimaat. De termen zijn vaak gerelateerd aan een gebouw, maar steeds vaker ook aan een stad. Maar wat wordt precies onder een CO2-neutraal gebouw een gebouw zonder CO2-emissie verstaan? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Een schriftelijke rondvraag onder bouwprofessionals leidt tot een breed scala aan definities. En eenduidigheid is ver te zoeken. Opvallend dat een ondertussen zo gangbare term in de praktijk zo multi-interpreteerbaar blijkt te zijn! In dit artikel vindt u een bloemlezing van de meningen en definities. Het artikel wordt afgesloten met een conclusie en enkele zaken ter overweging.
Energieambities in strategisch voorraadbeleid
Energie staat maatschappelijk in de belangstelling. Ook op corporaties ligt een groeiende druk om meer aandacht aan energiebesparing en duurzame energie te besteden. Met het 'Aedes-aanbod aan de samenleving' hebben de corporaties een eerste reactie gegeven op die maatschappelijke druk. Energie is voor corporaties echter niet alleen van belang vanuit maatschappelijke overwegingen. Energie is van strategisch belang. Met de snel stijgende energieprijzen is de energetische kwaliteit van een huurwoning van strategisch belang. Corporaties doen er dan ook verstandig aan om energie goed te integreren in hun strategisch voorraadbeleid. Op basis van die benadering zullen voor een deel van de complexen andere maatregelen worden genomen dan wanneer...
Gezond kunstlicht
Dit artikel geeft met behulp van de nog jonge kennis die er nu is zoveel mogelijk antwoord op de vraag: wat betekent de vervanging van de gloeilamp door – met name – de spaarlamp voor mens en milieu?Energiezuinige lampen blijken niet altijd een goede vervanging te zijn voor de gloeilamp, die sinds 1 september 2009 uitgefaseerd wordt. Zo hebben ze een ander lichtspectrum, leveren ze niet altijd de kwaliteit en prestaties die ze beloven en is nog deels onduidelijk welke effecten de hoogfrequente spaarlampen hebben op de gezondheid van mensen. Bovendien passen veel spaarlampen niet in de armaturen zoals die nu gebruikt worden. Ook is gebleken dat spaarlampen minder energie besparen in de woning dan wordt aangenomen. De informatie in dit...
Biobrandstof
Een gebouw moet verwarmd worden en heeft elektriciteit nodig. Omdat de prijs van aardgas enorm is gestegen en zonnepanelen vaak nog kostbaar zijn, is er steeds meer vraag naar alternatieven voor aardgas. Maar warmte en elektriciteit kunnen ook duurzaam opgewekt worden door één systeem; een bio-WKK of een bioketel. Deze systemen kunnen bijdragen aan CO2-neutrale energieopwekking en dat is zelfs goedkoper dan gas. Hoe werkt zo'n systeem en welke brandstof verbruikt deze? Daar wordt in dit artikel uitgebreid op ingegaan. Aan de hand van een duidelijk stappenplan kunt u nagaan hoeveel vermogen u nodig hebt om een gebouw te verwarmen, welke brandstof het goedkoopst is en natuurlijk welke ketel het best bij u past. Ook krijgt u tips voor de...
Energieconcepten voor nieuwbouwwoningen
De eisen die worden gesteld aan de energieprestatie van gebouwen worden steeds strenger. En het vinden van oplossingen om aan die eisen te voldoen, wordt steeds lastiger. Energiezuinig bouwen vraagt om denken in termen van integrale concepten. Een concept is een samenhangend pakket van maatregelen, waarmee u – binnen bepaalde randvoorwaarden – optimaal aan gestelde wensen en ambities kunt voldoen. Maar welk concept is het meest gepast voor welk project? Dit artikel behandelt in het kort de zes energieconcepten, die uitgebreid worden omschreven in de publicatie Sleutel naar Concepten, een aanvulling op de Toolkit Duurzame Woningbouw.
CO-neutrale gemeente binnen twee generaties
Wat moeten en kunnen we doen om zo snel mogelijk CO2-neutraal te worden? En wanneer hebben we 100% CO2-neutraliteit bereikt? Prangende vragen in 2007, het jaar waarin Al Gore bewustwording teweegbracht en klimaatneutraliteit en CO2-neutraliteit vertrouwde begrippen werden. Op die twee vragen geeft de verkenning CO2-neutrale steden een antwoord. Deze studie is opgesteld door BuildDesk in opdracht van de gemeenten Tilburg, Apeldoorn, Heerhugowaard en SenterNovem.In dit artikel wordt aandacht besteed aan deze studie.
Duurzame energievoorziening voor woningbouwlocaties
Gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame energievoorziening bij grootschalige nieuwbouw- en renovatieprojecten, in samenwerking met andere partijen. Het geheim zit vaak in een goede voorbereiding, goed overleg (liefst zo vroeg mogelijk in de fase van planvorming) en het maken van duidelijke afspraken. Belangrijke hulpmiddelen hierbij zijn instrumenten zoals OEI, energievisies, BAEI en de EPL. Niet alleen om technische mogelijkheden in beeld te brengen, maar ook om de communicatie te verbeteren en de onderhandelingspositie van de gemeente te versterken. Andere betrokken partijen zijn meestal woningcorporaties, projectontwikkelaars, grote aannemers en of architecten. Dit artikel gaat in op de mogelijkheden die...
Energie: corebusiness voor corporaties en projectontwikkelaars
Snelstijgende olieprijzen, slinkende gasvoorraden, versnelling van de klimaatverandering: iedere dag verschijnen er nieuwe publicaties met onthutsende cijfers en analyses. In de afgelopen decennia is er in de gebouwde omgeving veel aandacht besteed aan energiebesparing en toepassing van duurzame energie. Geen reden tot zorg dus, of toch wel? Is het energiegebruik in woningen wel ver genoeg teruggedrongen? Kunnen huurders ook over tien of twintig jaar hun energierekening nog betalen? Houden we nu wel voldoende rekening met de ontwikkelingen op energiegebied?Dit artikel gaat in op deze thema's en de uitdagingen op energiegebied voor bouwers en projectontwikkelaars.
1
2
3
4
5
6
volgende ›
laatste »
Thema's
Aanbesteding
Arbo en veiligheid
Bestemmingsplan
Bodem
Bouwmanagement
Certificering
Constructies
Duurzaamheid
Energie
Gevaarlijke stoffen
Klimaat
Materialen
Meetinstrumenten
Milieu en gezondheid
Projecten
Water
Wetgeving