MindCampus
HR
Facility
Gebruikerslogin
Wachtwoord vergeten?
E-mailadres:
*
Wachtwoord:
*
Inloggen
Praktische vakinformatie voor professionals in de bouw
Home
Kennisbanken
Contracteren in de bouw
Duurzaam bouwen
Kwaliteit bodem en bouwstoffen
Veilig werken
Veiligheidsmanagement
Thema's
Woordenlijst
> Zoektips
Zoeken
Zoeken
More options
Artikelen voor thema Bodem
Kennisbank
Apply
Gebiedsgericht bodembeleid in Amsterdam
In het Besluit bodemkwaliteit wordt de mogelijkheid gegeven om gebiedsgericht bagger- en bodembeleid op te zetten. Gemeenten en andere beheerders moeten zich vooraf afvragen wanneer gebiedsgericht beleid opgezet moet worden of dat het gewoon bij generiek beleid blijft. Dat hangt vooral af van de grond-, weg- en (water)bouwactiviteiten en de ontwikkeling van industrieterreinen of woningbouwlocaties in de gemeente. Daarnaast is belangrijk in welke mate sprake is van historisch verontreinigde grond. Amsterdam is bezig een nota te schrijven die de spelregels van gebiedsgericht beleid in de gemeente vastlegt. Een moeilijk proces, waarbij verschillende vraagstukken meespelen. Dit artikel beschrijft enkele van deze vraagstukken, waar andere...
Inleiding regels grond en baggerspecie
In hoofdstuk 4 van het Besluit bodemkwaliteit (verder: besluit) zijn de regels opgenomen die gelden voor het toepassen van grond en baggerspecie op of in de bodem of in oppervlaktewater. In dit artikel wordt eerst het vernieuwde beleidskader ten aanzien van het toepassen van grond en baggerspecie geschetst, waarna puntsgewijs de hoofdlijnen van hoofdstuk 4 van het nieuwe besluit en de verwachte milieuhygiënische effecten en bedrijfseffecten worden beschreven.
Toetsingskaders grond en baggerspecie
In hoofdstuk 4 van het Besluit bodemkwaliteit zijn de regels opgenomen die gelden voor het toepassen van grond en baggerspecie op of in de bodem of in oppervlaktewater. Dit artikel schetst de nieuwe toetsingskaders waarbinnen grond en baggerspecie kunnen worden toegepast. Kort gezegd betreft dat het generieke toetsingskader, het gebiedsspecifieke toetsingskader en het toetsingskader voor grootschalige toepassingen. Naast de beschrijving van deze toetsingskaders zijn praktische stappenplannen opgenomen ter implementatie van deze toetsingskaders.
Wet bodembescherming
Vervuilde bodem vormt een groot milieuprobleem. Ontwerpers, bouwers en verder iedereen die actief is op de vastgoedmarkt kunnen er niet meer omheen. In dit artikel wordt de Wet bodembescherming behandeld, die aangeeft hoe bodemonderzoek en bodemsanering moeten gebeuren. Er wordt alleen ingegaan op verontreinigde landbodems, waterbodems blijven buiten beschouwing. Eerst moet bodemonderzoek worden verricht. Is er sprake van bodemverontreiniging, dan wordt er nader onderzoek verricht. Mogelijk is er dan sprake van ernstige verontreiniging of van urgente sanering. Bij bodemsanering moeten de verontreiniging en de directe gevolgen ervan zoveel mogelijk ongedaan worden gemaakt. De gezamenlijke overheden hebben enkele jaren geleden het initiatief...
Koop onroerende zaken en bodemverontreiniging
In dit artikel komen enkele wetten aan bod waarin zaken zijn geregeld die te maken hebben met bodem- en grondwaterverontreiniging: de Woningwet, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Wet bodembescherming. De Wet bodembescherming is voortgekomen uit gevallen van ernstige bodemverontreiniging in het verleden. De Woningwet en de Wabo moeten waarborgen dat er niet wordt gebouwd op verontreinigde grond. De Wet bodembescherming bevat bepalingen over onderzoek en sanering van verontreinigingen.Ook wordt behandeld wat wetgeving en de rechtspraak is bij aan- en verkoop van onroerende zaken die verontreinigd zijn. Ook worden regelingen bekeken die vaak in een koopovereenkomst worden aangetroffen, zoals bodemonderzoek en de...
Restbeton en andere materialen toepassen als bouwstof
Restbeton (afkomstig van betonmortel) is net als bagger en rioolzand, een afvalstof. Als restbeton wordt gemengd met minder dan 20 procent baggerspecie en rioolzand ten behoeve van een immobilisaat, kan het als bouwmateriaal worden toegepast. Maar dan moet wel een milieuhygiënische verklaring aanwezig zijn. Dit artikel gaat over de eisen die aan de toepassing van deze restbouwstof gesteld worden in de BRL 9322 en het Besluit bodemkwaliteit.
Overzicht soorten grond, bagger en bouwstoffen
Per grond, bagger of bouwstof wordt de herkomst, aard en meest gebruikelijke toepassing van het product weergegeven. Ook welk bewijsmiddel meestal wordt gebruikt: BRL, FEV of anderszins. Met dit overzicht kunt u als u een onbekend product tegenkomt via naam en foto zoeken. Ook is het mogelijk via de site van www.rwsleefomgeving.nl te zoeken naar erkende bedrijven.
Toepassingsvoorwaarden van bouwstoffen en grond & baggerspecie
Dit artikel bevat een overzicht van de toepassingsvoorwaarden van bouwstoffen, IBC-bouwstoffen, grond en baggerspecie en grond en baggerspecie in grootschalige toepassingen.
Fijne fractie ballastgrind is grond
In zijn uitspraak van 25 november 2009 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State geoordeeld dat de fijne fractie afkomstig van ballastgrind dient te worden aangemerkt als grond in de zin van het Besluit bodemkwaliteit en niet als een bouwstof.
Wijziging Regeling bodemkwaliteit november 2009
Met ingang van 18 november 2009 is de Regeling bodemkwaliteit gewijzigd (Stcrt. 16 november 2009, nr. 17187). Het betreft wijzigingen van diverse aard in hoofdstuk 3 (bouwstoffen), hoofdstuk 4 (grond en baggerspecie), hoofdstuk vijf (overgangsbepalingen) en de bijlagen B, C en D.
1
2
3
volgende ›
laatste »
Thema's
Aanbesteding
Arbo en veiligheid
Bestemmingsplan
Bodem
Bouwmanagement
Certificering
Constructies
Duurzaamheid
Energie
Gevaarlijke stoffen
Klimaat
Materialen
Meetinstrumenten
Milieu en gezondheid
Projecten
Water
Wetgeving