Gebruikerslogin

Zonnewoning-certificaat voor Groene Balkon

27 september 2010

Bijna 80 woningen van het project Groene Balkon in IJsselstein, hebben het Zonnewoning-certificaat gekregen. De woningen voldoen aan bijzondere duurzaamheids- en energieprestatie-eisen en scoren gemiddeld een 8+ volgens GPR Gebouw.

Het Zonnewoning-certificaat wordt ondersteund door het Wereld Natuur Fonds. Het is een onafhankelijk keurmerk voor zeer energiezuinige woningen, waarbij onder meer hout is gebruikt uit duurzaam beheerde bossen. De woningsector draagt hiermee bij aan het tegengaan van twee van de belangrijkste bedreigingen voor de natuur: klimaatverandering en ontbossing.

Eisen voor certificaat
De woningen moeten aan een aantal eisen voldoen om voor certificering in aanmerking te komen. Zo moeten ze zijn gebouwd met FSC-gecertificeerd hout, moet de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) minimaal 15 procent lager zijn dan het Bouwbesluit voorschrijft en dienen er een zonneboiler, zonnecellen en/of een warmtepomp te zijn toegepast voor de energievoorziening.

Ook op andere punten zijn de woningen in IJsselstein zeer duurzaam. Dat blijkt uit de 8+ die de woningen gemiddeld scoren volgens het softwareprogramma GPR Gebouw.