Gebruikerslogin

Zelfbouw oplossing in crisistijd

24 februari 2011

In opdracht van RRBouw heeft RIGO Research en Advies de markt van het Collectief/ Particulier Opdrachtgeverschap (C/PO) in kaart gebracht. RIGO ziet kansen voor C/PO in nieuwbouw maar ook in de bestaande bouw.
Zelfbouw oplossing in crisistijd.

Essentie van (C)PO is: de eindgebruiker centraal. Voor bouwondernemers is dit niet alleen een kans op de markt, maar ook een must voor de eigen toekomst om invulling te geven aan vraaggestuurd bouwen. Daarnaast geeft het rapport aanbevelingen voor bouwbegeleidingsbureaus, gemeenten, corporatie en provincie.

In alle prijsklassen
Zelfbouw ofwel Collectief/Particulier Opdrachtgeverschap moet juist nu gestimuleerd en gefaciliteerd worden door gemeenten. De C/PO markt is minder conjunctuurgevoelig, helpt diverse doelen van gemeenten te realiseren en biedt de eindgebruiker kwaliteit, maatwerk en sociale cohesie. Zelfbouw is mogelijk in alle prijsklassen en voor alle woningtypen van vrijstaande huizen tot appartementenvoor groepen van jongeren, gezinnen en ouderen of een mix.

Stimuleringsbudget werkt!
In de provincie Noord Brabant zijn het afgelopen 40 projecten goed voor zo'n 1000 woningen en dat in de huidige markt. Maar er moet nog veel meer gebeuren, zo constateert RIGO. Rijk en provincies moeten vooral doorgaan met hun stimuleringsbeleid, en ruimte scheppen voor (collectieve) zelfbouwers. Gemeenten zouden C/PO een plaats moeten geven in de woonvisie, de bouwprogrammering, in de bestemmingsplannen en het grondbeleid. “Stem de organisatie af op CPO en maak een loket voor CPO. Wees vooraf helder over de randvoorwaarden (in geld, tijd en kwaliteit) en rem het tempo niet af”, luidt de aanbeveling.

Uniek rapport
Nog niet eerder is er een rapport over (C)PO verschenen vanuit het gezichtspunt van de bouw. Het rapport is een handboek gevoed door en voor de bouw. In het rapport is een leeswijzer opgenomen die de lezer (afhankelijk van ervaring en kennis met en van (C)PO) snel door het rapport heen leidt.