Gebruikerslogin

Vierde Voortgangsrapportage Duurzaam Inkopen: emissie bouwmetalen

Thema:
22 november 2010

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma bood op 11 november de Vierde Voortgangsrapportage over het programma Duurzaam Inkopen aan de Tweede Kamer. In het document wordt ook aandacht besteed aan het overleg met het bedrijfsleven in dit kader. De ambtsvoorganger van Atsma beloofde onder andere de wetgeving zo aan te passen, dat de emissie van bouwmetalen naar bodem en (grond)water wordt beperkt.

Bouwmetalen zijn onder andere dakgoten, zinken vangrails, loodslabben en koperen waterleidingen. Andere toepassingen zijn zink en koper in daken of gevelpanelen.

Het Programma Duurzaam Inkopen draait om allerlei aspecten van duurzaamheid: opstellen van duurzaamheidcriteria, toekomstgerichte criteria en (het stimuleren van) innovatiegerichte projecten. Over de criteriadocumenten wordt intensief overlegd met het bedrijfsleven.

De emissie van bouwmetalen is in het voortgangsrapport aangemerkt als dringende kwestie; een kwestie die ‘in de huidige criteria leiden tot (min of meer) evidente fouten en (mogelijk) onnodig hoge kosten’.

Voor deze kwestie is een Begeleidingscommissie ingesteld die meedenkt over de wetgeving om de emissie van bouwmetalen terug te dringen. De Koninklijke Metaalunie zit ook in deze commissie.

Nog dit jaar wordt een beleidstekst geschreven waarin de basis van de nieuwe wetgeving staat. Wanneer de wetgeving eenmaal vastgesteld is, zal deze hoogstwaarschijnlijk opgenomen worden in het Besluit Bodemkwaliteit. Die aanpassing start in 2012.

Het volledige voortgangsrapport is hier te vinden.

Voor meer informatie over bouwmaterialen van leveranciers zie Duurzaambouwmetaal.nl.

Klik hier voor een lijst met alternatieve bouwmetalen (uit 2005).