Gebruikerslogin

Verhagen verhoogt vertragingsrente late betalingen overheid

Thema:
9 december 2010

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) pakt te late betalingen door de overheid harder aan dan zijn voorgangster Maria van der Hoeven. Zij dacht met een boeterente aannemers te helpen dat hun contracten met de overheid tijdig worden betaald. Nu dat niet het geval blijkt te zijn, doet Verhagen er een schepje bovenop.

Van der Hoeven wilde naast de boeterente geen concrete maatregelen voor nemen. De marktpartijen moesten zelf maar actie ondernemen tegen gemeenten die rekeningen niet op tijd betalen, vond zij enige maanden geleden.

Met een boete en een verhoging van de vertragingsrente wil de huidige bewindsman ervoor zorgen dat steeds meer rekeningen van de overheid binnen 30 dagen worden betaald. Wordt de nota later voldaan, dan krijgt de ondernemer een schadeloosstelling in de vorm van een iets hogere vertragingsrente. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Verhagen dat hij de vertragingsrente optrekt van 7 naar 8% en dat er op de te late betalingen ook een boete volgt van € 40. Verhagen verwacht dat hierdoor in elk geval de lage rekeningen niet nodeloos meer blijven liggen.

Europa
Verhagen streeft ernaar dat minimaal 90% van alle rekeningen van de Rijksoverheid binnen 30 dagen worden betaald. Uit een onderzoek van begin dit jaar blijkt dat dit percentage nu nog op 81,4% ligt. Zolang geen 100% is bereikt, gaat de maatregel de overheid dus zonder meer extra geld kosten. Over het tijdig betalen door overheidsdiensten maakt de minister onlangs afspraken met de Europese Unie. Hoewel de Europese regels pas over twee jaar verplicht worden, wil de minister ondernemers zo snel mogelijk tegemoet komen.