Gebruikerslogin

SZW-inspectie richt in 2011 vizier op bouwsector

9 december 2010

Bouwbedrijven die buitenlandse studenten illegaal aan het werk zetten, fraude plegen met de soepelere regels voor kennismigranten of vreemdelingen inhuren als pseudo-zelfstandigen opgepast. De SZW-inspectie gaat extra controleren en pakt de hiervoor genoemde gevallen strenger aan.

Dat staat in het jaarplan Inspectie SZW voor 2011 dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De arbeidsinspectie gaat ook extra controleren op agressie tegen werknemers

Eerste jaarplan nieuwe inspectie
In de SZW-Inspectie zijn alle activiteiten van de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst gebundeld. De plannen voor 2011 van de diensten zijn voor het eerst in dit jaarplan samengebracht. Het jaarplan vormt de basis voor het toezicht en de opsporing op het hele domein van sociale zaken en werkgelegenheid. Het betreft daarbij het toezicht op naleving van de Arbowet, de Arbeidstijdenwet, de Wet arbeid vreemdelingen en de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag, verder de strafrechtelijke opsporing op het hele SZW terrein waaronder grootschalige fraude, arbeidsuitbuiting en illegale arbeid en het toezicht op het functioneren van het uitvoerend stelsel van werk en inkomen.