Gebruikerslogin

Resultaten asbest survey onder scholen bekend

28 februari 2011

Mede naar aanleiding van berichten in de media zoals op nu.nl en de uitzending van Zembla afgelopen 15 januari, is er veel aandacht voor asbest op scholen. Terecht of overtrokken? De reacties zijn verschillend. Door middel van een korte survey onder het gebouwbeheer van scholen heeft Marsh meer informatie rondom de aanwezigheid van asbest weten te achterhalen.

Dat asbest nog steeds actueel is blijkt niet alleen uit het aantal respondenten (110 gemeentes en scholen, circa 11% van de benaderde groep). Ook blijkt dit uit de constatering dat asbest aanwezig is bij meer dan de helft van de gebouwbeheerders van scholen. Een opmerkelijk feit daarbij is dat bijna een kwart niet weet of er wel of geen asbest aanwezig is. Dat betekent echter niet dat het gehele asbest risico ook tot in detail in kaart is gebracht. Slechts 35% heeft het gehele risico in kaart gebracht. Ook geeft bijna de helft van de respondenten aan dat ze geen Asbest Risico Inventarisatie en Evaluatie hebben laten opstellen of dat men niet weet of dit gedaan is. Deze specifieke RI&E is niet verplicht maar heeft juist ten doel om de risico’s zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Asbestbeleid
Veel ouders en bezoekers verwachten dat een schoolbestuur en/of gemeente een beleid uitstippelen voor asbestrisico. Bijna 10% van de respondenten geeft aan dat er geen beleid is. Het merendeel (55%) geeft aan dat het een passief beleid voert waarbij men wacht op nieuwbouw en/of renovatie. 30% geeft aan zeer actief te zijn door bijvoorbeeld asbest te laten verwijderen.

Aandacht media
Over de aandacht in de media is een duidelijke tweedeling te bespeuren. De eerste groep van circa 40% geeft aan dat de aandacht overtrokken is terwijl de tweede groep van 39% opmerkt dat het een onderbelicht risico is. Over één risico is de gehele groep het eens: het risico op mogelijke claims van asbestslachtoffers. Bijna 65% verwacht dat kans op mogelijke claims zeer klein is. Dit correspondeert met de schadestatistieken binnen Marsh rondom asbestslachtoffers bij scholen.

Voorlichting
Veel gemeentes en/of schoolbesturen hebben nog niet het gehele risico in kaart gebracht ondanks de onrust die dit teweeg kan brengen. De kennis om dit te doen is echter wel in huis want meer dan 50% geeft aan dat meer voorlichting niet noodzakelijk is. Enkele opmerkingen van respondenten over de passiviteit komen meerdere keren terug. De passiviteit zou liggen in het feit dat er weinig kan gebeuren met asbest indien men er niet aan zit of zou volgens de respondenten te maken hebben met de discussie tussen schoolbesturen en gemeentes rondom het gebouweigenaarschap (juridisch dan wel economisch).

Waar de verantwoordelijkheden ook mogen liggen, asbest is én blijft een actueel risico. Een risico dat je in ieder geval volledig in kaart moet hebben.