Gebruikerslogin

‘Recast EPBD’ eind 2012 geïmplementeerd

Thema:
13 september 2010

Europa heeft de richtlijnen voor energiebesparing in gebouwen (EPBD) herzien. Bij het van kracht worden van de huidige Europese wetgeving in 2006, was het belangrijkste onderdeel de invoering van de energielabel voor woningen en gebouwen. De Europese lidstaten moeten de ‘recast EPBD’ binnen 2,5 jaar implementeren.

Vanaf eind 2012 moet een aantal belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd die resulteren in energiebesparing in de gebouwde omgeving. Het doel van de EPBD is om mensen bewust te maken van energiebesparingsmogelijkheden en aan te zetten ook maatregelen te nemen.

De belangrijkste wijzigingen ten gevolge van de ‘recast’ zijn:

  • Zero energy. Nieuwe gebouwen mogen na 2020 nearly zero energie (klimaatneutraal) verbruiken en de energie die nog nodig is moet afkomstig zijn uit duurzame bronnen.
  • Energielabel. Op de EU-lidstaten rust de verplichting om vanaf eind 2012 een handhavings- en sanctioneringsysteem in te voeren voor energielabels. Nu stelt maar circa 15 procent van de huizenverkopers een label op, mede omdat er geen sancties zijn op het niet hebben van een energielabel. De nieuwe EPBD stelt ook extra eisen aan de energielabel, zoals het vermelden van de kosteneffectiviteit van energiebesparende maatregelen.
  • EU-lidstaten moeten vanaf 2013 energieprestatie-eisen vastleggen voor nieuwe gebouwen en bestaande gebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan. Nu gelden deze energieprestatie-eisen alleen voor renovaties van gebouwen die groter zijn dan 1000 m2.
  • EU-lidstaten moeten over een aantal jaren eisen stellen aan technische gebouwsystemen (zoals verwarmings-, warm tapwater- en airconditioningssystemen) en er is een periodieke keuring van verwarmings- en airconditioningssystemen vereist.

Agentschap NL
Het programma EGO van Agentschap NL voert de implementatie uit in Nederland voor het ministerie van VROM/WWI. De organisatie heeft een adviserende rol richting dit ministerie. Als het ministerie een bepaalde keuze heeft gemaakt, zal Agentschap NL een groot deel van het uitvoerende werk in samenwerking met marktpartijen op zich nemen. Bij de implementatie van de huidige EPBD is hiervoor al een klankbordgroep gevormd met vertegenwoordigers uit de bouw- en installatiewereld die meestal maandelijks overleggen over de nieuwe Europese wetgeving met het ministerie.