Gebruikerslogin

Ontwikkeling van groen beton

Thema:
25 oktober 2010

Overal in de bouwsector starten initiatieven om de ‘carbon footprint’ te verkleinen. Ook in de betonsector. In het productieproces van bijvoorbeeld cement kunnen kleine verbeteringen grote milieubesparingen opleveren. Maar: dat gaat met eveneens kleine stapjes, want op de betrouwbaarheid van de bouwstof mag niet ingeleverd worden.

Brancheorganisatie Cement&Betoncentrum heeft een aantal casestudies gedaan om de ontwikkeling van groen beton te stimuleren. De eerste stapjes om beton zuiniger te produceren zijn:

  • zoveel mogelijk rendement halen uit kalksteen als grondstof voor cement;
  • sleutelen aan de samenstelling van beton.

Nieuwe betonsoorten
Om beton daarna nóg groener te maken, moet het cementgehalte in beton omlaag door slim gebruik van fijne vulstoffen.

Andere aspecten waarop milieubesparing mogelijk is, zijn bijvoorbeeld de waterbalans in beton en gebruik van nieuwe soorten beton die milieuvriendelijker geproduceerd worden en constructies lichter maken. Toepassing van deze nieuwe betonsoorten wordt vooralsnog bemoeilijkt door de hoge kosten ervan.

Slim gebruik betoneigenschappen
Behalve bij de productie van beton, kan ook door slim gebruik van betoneigenschappen slimmer gebouwd worden. Ook dat kan groene resultaten opleveren. Door betonkernactivering, bijvoorbeeld, kunnen de thermische eigenschappen van beton ingezet worden om ruimtes te koelen of verwarmen. Dat kan bij gebruik van radiatoren en airco’s energiebesparingen van tientallen procenten opleveren.

Beton is groener dan nu nog vaak gedacht wordt. De mogelijkheden zijn talrijk. De traditioneel conservatieve bouwsector heeft nog wat koudwatervrees te overwinnen, maar nu al zijn er steeds meer commerciële opdrachtgevers die de sprong wagen. De overheid is vooralsnog voortrekker.