Gebruikerslogin

Jonge bouwvakkers grotere brokkenmakers dan oudere collega’s

28 oktober 2010

In 2009 kregen 8.400 werknemers in de bouw een ongeval dat leidde tot verzuim. Jeugdige werknemers zijn veel vaker brokkenmakers dan hun oudere collega’s. Dat toont de monitor arbeidsongevallen van de stichting Arbouw aan.

Van de bouwvakkers jonger dan 25 jaar werd 16,3% gevloerd door een ongeval. In de categorie van 25 tot 34 jaar werd 8,2% getroffen door een ongeval dat verzuim tot gevolg had. Bij de werknemers van 45 jaar en ouder slaat het lot in 5,4% van de gevallen toe. Gevolg: alleen al door de bruto loonkosten ontstond een schadepost van bijna € 65 miljoen. De werkelijke kosten liggen volgens de samenstellers van de monitor nog een stuk hoger.


Feiten
Uit de monitor arbeidsongevallen blijkt onder meer dat:

  • van de bouwvakkers die getroffen worden door een ongeval 7% de werkgever de schuld geeft;
  • een op de vijf de schuld bij zichzelf zoekt en zelfs denkt het ongeluk had kunnen voorkomen;
  • het overgrote deel van de werknemers zegt op de bouwplaats alle noodzakelijke voorzieningen te hebben.
  • een op de vijf aangeeft geen goede informatie te hebben gehad over het gebruik van de persoonlijke beschermingsmiddelen.


PAGO
Op verzoek van de Stichting Arbouw voert het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) jaarlijks een onderzoek uit naar de mate waarin er in de bouwnijverheid ongevallen plaatsvinden. Voor de schatting van het aantal ongevallen wordt gebruik gemaakt van gegevens die bij de Stichting Arbouw bekend zijn uit het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO). Die PAGO’s worden op grond van de cao’s voor diverse beroepsgroepen in opdracht van de Stichting Arbouw uitgevoerd door gecertificeerde arbodiensten die voldoen aan door de Stichting Arbouw vastgestelde kwaliteitseisen. Deelname aan het PAGO is vrijwillig.