Gebruikerslogin

Houtafvalverwerkers zijn veiligheidsbewuster

2 december 2010

Naar aanleiding van de zestien branden en/of explosies bij houtvezelverwerkende bedrijven van 2005 tot en met 2008 heeft de Arbeidsinspectie deze sector geïnspecteerd. Uit de controles blijkt dat bedrijven die houtafval verwerken nu maatregelen treffen om brand en explosiegevaar te voorkomen.

De Arbeidsinspectie constateert dat de ondernemingen zich, door de incidenten van de afgelopen jaren, bewuster zijn geworden van de risico's, maar dat het bij veel bedrijven nog altijd ontbreekt aan structurele beoordeling van gevaarlijke situaties of een explosieveiligheidsdocument. Een aantal bedrijven had nog niet genoeg maatregelen getroffen. Zij hebben een waarschuwing gekregen van de inspecteurs.

De Arbeidsinspectie controleerde vooral of:

  • bedrijven de risico's van explosiegevaar in kaart hadden gebracht en in een explosieveiligheidsdocument hadden vastgelegd;
  • bedrijven effectieve maatregelen hadden genomen om explosiegevaar te voorkomen;
  • bedrijven de mate en aard van de blootstelling aan houtstof kenden en of zij de blootstellingsituaties op gezondheidsrisico’s hadden beoordeeld;
  • bedrijven effectieve maatregelen hadden genomen om de blootstelling te voorkomen of te beheersen.


Bij de branden en/of explosies liepen in een aantal gevallen niet alleen werknemers, maar ook de omgeving en hulpverleners (brandweer) grote risico’s, veelal door secundaire explosies die vaak vele malen krachtiger en verwoestender zijn dan de eerste explosie.

Ziektes
Uit houtafval komt houtstof vrij dat explosief is en ook voor gezondheidsrisico’s zorgt. Zo kan de stof kanker in de neusholten en voorhoofdsholte veroorzaken. Volgens de Arbeidsinspectie hebben de bedrijven inmiddels ook maatregelen genomen om dat te voorkomen. Bij de inspecties bleek dat vrijwel alle bedrijven maatregelen op de werkvloer hebben genomen om brand of explosies te voorkomen. Ook dragen medewerkers filtermaskers om ze beter te beschermen tegen houtstof.

Meer over de controles leest u hier.