Gebruikerslogin

Geschuimde parels nieuwe isolatietoepassing in de bouw

Thema:
20 januari 2011

Termokomfort Nederland BV lanceert samen met IsoBouw Systems BV een nieuwe isolatietoepassing voor geschuimde parels in de bouw. De parels – die de basis vormen voor het schuim – zijn Cradle to Cradle gecertificeerd.

De parels – BioFoampearls® genaamd – hebben dezelfde functionele eigenschappen als het basisproduct voor het ‘gewone’ EPS. Maar daar waar fossiele grondstoffen als basis worden gebruikt, is nu het biologische polymeer polymelkzuur toegepast. Dit wordt met een milieuvriendelijk proces verkregen uit plantaardige grondstoffen en restproducten. Zelfs het ‘opblazen’ tot een parel – het zogenaamde voorschuimen – gebeurt op een milieuvriendelijke wijze. Hiervoor wordt gerecycled CO2 gebruikt.

IsoBouw’s eigen R&D-afdeling ontwikkelde het procedé tussen 2006 en 2010 voor de verpakkings- sector. Hiervoor ontving zij onlangs de eerste plaats in de Syntens MKB Innovatie Top 100. Termokomfort zag mogelijkheden voor toepassingen in de bouw, bijvoorbeeld voor de isolatie van spouwmuren en kruipruimtes, en ging een samenwerking aan met IsoBouw. Voor toepassingen in de spouw zijn IsoBouw en Termokomfort gezamenlijk patenthouder.

Om te onderzoeken of het materiaal geschikt is voor bouwtoepassingen, heeft TNO diverse onderzoeken uitgevoerd. Zo is het belangrijk dat de parels bestand zijn tegen vocht, temperatuursschommelingen, schimmelvorming en ongedierte. Hieruit kwam duidelijk naar voren dat het materiaal niet onderdoet voor het reguliere EPS. De BioFoampearls® zijn na gebruik recyclebaar en kunnen daarna weer dienst doen via de gebruikelijke recycling mogelijkheden en desgewenst zelfs in een industriële installatie gecomposteerd worden. Hiermee is de cirkel weer rond.

Met BioFoampearls® kan ook de CO2-uitstoot drastisch worden verminderd. Deze gunstige resulaten zijn recent geverifieerd in een volledig afgeronde Life Cycle Analysis (LCA) studie, die door onafhankelijke experts is gevalideerd. Hoewel de energiebehoefte voor de productie van EPS al de laagste is van alle conventionele isolatiematerialen, wordt bij de productie van BioFoampearls® de totale uitstoot van CO2 met nog eens 50 procent verlaagd.

Het prijsniveau van de biologische parels ligt hoger dan van de traditionele EPS-parels. Termokomfort is er echter van overtuigd dat er subsidiemogelijkheden komen op groene systemen. Daarnaast zijn de geluiden uit de markt goed. Het gebruik van duurzame en groene oplossingen wordt steeds meer gemeengoed en dit product sluit naadloos bij deze ontwikkeling aan.
Termokomfort en IsoBouw willen deze innovatie in de loop van 2011 ook in andere landen op de markt gaan brengen.