Gebruikerslogin

FNV Bouw: ‘Niet werken bij zes graden onder nul’

2 december 2010

Lage gevoelstemperaturen leveren gevaarlijke toestanden op in de bouw. FNV Bouw roept daarom werkgevers en werknemers in de bouw op om te stoppen met werken als de temperatuur daar aanleiding toe geeft. Bouwwerk verrichten bij een gevoelstemperatuur lager dan zes graden onder nul is volgens de vakbond onverantwoord, onveilig en ongezond.

‘Werkgevers die inkomsten belangrijker vinden dan werknemers, kunnen zich verzekeren tegen ondernemersrisico’s bij vorst. Slimme werkgevers wentelen bedrijfsrisico’s niet af op hun werknemers, maar zij zorgen ervoor dat hun mensen zich tegen de kou kunnen beschermen met thermoskleding, voldoende beschutting en wollen mutsen onder hun bouwvakkershelm’, aldus FNV Bouw.

Vorstverzekering
FNV Bouw heeft kennisgenomen van het recente standpunt van de Aannemersfederatie Nederland (AFN) inzake de vorst die pleit voor compensatie van bouwbedrijven, waar door de vorst het werk stil komt te liggen. FNV Bouw wijst erop dat de vorst pas net heeft ingezet en dat vorst tegenwoordig een normaal ondernemersrisico vormt waartegen men zich kan verzekeren. Ook Bouwend Nederland en vakbond CNV voelen er niets voor de cao-bepaling over loondoorbetaling bij onwerkbaar weer aan te passen. AFN vreest dat mkb-bedrijven in de bouw niet in staat zijn zich voor het risico te verzekeren. Aanpassing van de cao is volgens de koepelorganisatie nodig om betaling van het vorstverlet uit de WW-fondsen mogelijk te maken.

Het Risicofonds Vorstverlet, een bedrijfstakvoorziening die tot een paar jaar geleden bestond voor vorstuitkeringen aan bedrijven, is vijf jaar geleden opgeheven. Dat gebeurde op initiatief van werkgevers. Werkgevers die in problemen komen met hun bedrijfsvoering, kunnen tegenwoordig een beroep doen op de speciale vorstverzekering die de werkgevers hebben afgesproken met verzekeraars.