Gebruikerslogin

Energiezuinige doorbraak in sociale woningbouw

Thema:
3 maart 2011

Klomps Bouwbedrijf uit Dinxperlo bouwt in Ulft 39 sociale huurwoningen met een EPC van 0 en Rc-waarden tot 10. Het is het eerste grootschalige 'energieneutrale sociale huurwoningbouwproject op basis van de passiefhuis-principes' in ons land. De (extreem) energiezuinige huurwoningen worden ontwikkeld en gebouwd in opdracht van woningcorporatie Wonion en de gemeente Oude IJsselstreek.


Het nieuwe aanbesteden
Wonion heeft de opdracht vergeven via ‘het nieuwe aanbesteden’. In de woorden van Wonion-directeur Henk Veerman: ‘Wij geven vooraf onze eisen en ons budget af en dagen marktpartijen uit om met de beste aanbieding te komen qua prestaties, ontwerp, innovatie, samenwerking en prijs over de hele exploitatieperiode, dus inclusief kosten voor onderhoud en energie. Alleen zo krijgen we de echt vernieuwende concepten die we graag zien.’

Cellenbeton
Voor de bouwconstructie ging de voorkeur uit naar het Ytong cascosysteem vanwege de bouwsnelheid, de hoge isolatiewaarden en het grote warmteaccumulerende vermogen van cellenbeton in vergelijking met houtskelet- en betonnen bouw. Ytong tekent dus voor alle dragende wanden, binnenwanden en vloeren. De Rc-waarde van de buitengevel komt op 8,3 en die van het dak zelfs op 10,0.

Start bouw
De bouw van de woningen start dit voorjaar. De stichtingskosten zijn hoger dan bij een traditioneel huis, maar de extreem lage energie- en onderhoudskosten dragen bij aan de verlaging van de woonlasten, zodat de investering zich op termijn terugverdient. Volgens Henk Veerman blijft het dan ook niet bij dit ene project. “Als innovatieve corporatie (Wonion won recent de KWH I-openerprijs voor vernieuwend opdrachtgeverschap, red.) willen we in 2030 al onze woningen energieneutraal hebben. Om dat te bereiken, spreken wij de hele bouwsector aan op haar innovatiekracht, kennis en kunde.”