Gebruikerslogin

Eerste woningcorporatie met een Duurzaamheidsmonitor

Thema:
28 oktober 2010

Eigen Haard heeft op haar website de Duurzaamheidsmonitor gepubliceerd. De monitor geeft duidelijk aan wat de effecten zijn van energiebesparende maatregelen op het terugdringen van de CO2-uitstoot.

CO2, of kooldioxide, is een broeikasgas dat vrijkomt bij verbranding voor elektriciteitsopwekking, verwarming, transport en de productie van materialen. De totale CO2-uitstoot van Eigen Haard is berekend op 137 kiloton. Dat is bijna één promille van de totale jaarlijkse CO2-uitstoot in Nederland.

Labels huurwoningen
De CO2-uitstoot van de huurwoningen is berekend op basis van de energielabels. Zeer energiezuinige woningen hebben label A. Woningen met het hoogste energiegebruik hebben label G. Door renovaties en energiemaatregelen bij groot onderhoud krijgen de woningen een beter label, en neemt de CO2 uitstoot dus af.

Energiebesparende maatregelen en klimaatneutraal
Aansprekende voorbeelden van renovatieprojecten van Eigen Haard met energiebesparende maatregelen zijn De Koningsvrouwen van Landlust, De Speelmanstraat en de Czaar Peterbuurt. Afhankelijk van het woningtype gaan de energielabels van G en F naar C, B of A.

Eigen Haard ontwikkelt ook klimaatneutrale nieuwbouw woningen en wijken zoals Overtoomse Veld Middengebied Zuid in Amsterdam, Noordammerweg in Amstelveen en Kreekrijk in Saendelft.

Uitstoot Eigen Haard organisatie
De CO2-uitstoot van de eigen organisatie is 1,5 kiloton. Dat is ongeveer één procent van het totaal. Eigen Haard wil ook die uitstoot zoveel mogelijk beperken. Eigen Haard koopt groene stroom in, investeert in een zuinig wagenpark, bevordert het gebruik van de fiets en elektrische scooters en beperkt het papiergebruik en de hoeveelheid afval. Het hoofdkantoor van Eigen Haard heeft energielabel A.

Inspanning en draagvlak
Terugdringen van de CO2-uitstoot vereist organisatorisch en financieel een grote inspanning van Eigen Haard. Draagvlak onder huurders is noodzakelijk, omdat zij moeten instemmen met de voorgestelde woningverbeteringen.

Investeren in duurzaamheid
Eigen Haard investeert in een duurzame samenleving. Dit doen we om de CO2-uitstoot én de woonlasten voor onze huurders terug te dringen. Hiermee zorgen we ervoor dat onze woningen ook op de lange termijn te verhuren zijn. Ons belangrijkste doel is om in 2018, samen met onze huurders, de CO2-uitstoot met minimaal twintig procent terug te dringen. Met de Duurzaamheidsmonitor tonen we aan dat we deze doelstelling waar gaan maken.