Gebruikerslogin

Eerste rijksmonument passief gerestaureerd

14 december 2010

De voormalige Latijnse School in Middelburg (de historie van het gebouw gaat terug tot in de veertiende eeuw) is het eerste rijksmonument dat volgens de principes van het Passief Bouwen is gerestaureerd. Op 8 december werd aan dit project het PassiefBouwen Keur certificaat toegekend.

Het was niet eenvoudig de monumentale details van het pand te handhaven en te verbouwen volgens de principes van het Passief Bouwen. De gevels aan de tuinzijde zijn intact gelaten. Alle bouwkundige voorzieningen zijn daar aan de binnenzijde aangebracht. Er is als het ware een lichtdichte isolerende doos in het gebouw geplaatst. In de bodem van het voorterrein zijn 120 meter diepe bronnen aangebracht, die warmte- en koudeopslag mogelijk maken voor verwarming en koeling van het gebouw. Er is geen gasaansluiting. Op het dak liggen een zonneboiler en panelen met zonnecollectoren. De energie die nodig is, wordt op deze wijze duurzaam verkregen.

PassiefBouwen Keur is ontwikkeld door de Stichting PassiefBouwen.nl. Deze organisatie is in het leven geroepen om de toepassing van passief bouwen in Nederland te stimuleren. In de stichting zijn particuliere marktpartijen en overheden verenigd. Het keur geeft duidelijkheid op de vraag wat wel en niet passief bouwen genoemd mag worden. De keuringseisen en het bijbehorende protocol zijn afgeleid van Europese voorschriften.