Gebruikerslogin

De Jager verduidelijkt uitvoering 6%-regeling

Thema:
27 december 2010

Aannemers hoeven het lage btw-tarief bij werk tegen een vaste prijs niet na te calculeren. Dat heeft Bouwend Nederland bij het ministerie van Financiën nagevraagd. Sinds de invoering van de 6%-regeling op 1 oktober 2010 zijn het ministerie van Financiën en Bouwend Nederland in gesprek om de uitvoering van deze regeling zo eenvoudig mogelijk te maken.

Er was veel onduidelijkheid over de berekening van het btw-tarief bij aangenomen werk. De overleggen hebben geleid tot een verduidelijking wat betreft de handelwijze bij 'aangenomen werk op basis van een vaste aanneemsom'.

Vaste aanneemsom
Aangenomen werk betekent dat het risico voor hogere kosten (omdat het werk tegen zit) voor rekening van de bouwonderneming is. Als het mee zit, is het voordeel voor de bouwonderneming. De opdrachtgever weet vooraf waar hij aan toe is. De extra uren (of de eventuele minder uren) worden naar de klant toe niet verrekend. Dat heeft als resultaat dat bij 'aangenomen werk' de verhouding arbeid, materiaal en overheadkosten zoals opgegeven in de aanneemovereenkomst, aangehouden mag worden tot en met de eindfactuur. Het is bij aangenomen werk niet nodig voor de eindfactuur de arbeid opnieuw te berekenen en het eventuele verschil te verrekenen. Dit geeft zowel opdrachtgever als opdrachtnemer meer duidelijkheid en vereenvoudigd administratieve lasten.

Indien tijdens de werkzaamheden meerwerk wordt overeengekomen, dan is het nodig voor dit meerwerk de verhouding tussen arbeid, materiaal en overheadkosten apart vast te stellen. Ook hiervoor geldt bij aangenomen meerwerk, dat de verdeling arbeid, materiaal en overheadkosten mag worden aangehouden tot en met de eindfactuur.