Gebruikerslogin

Burger loopt miljoenen mis

Thema:
25 februari 2011

De beloofde subsidie voor zonnewarmte 2011 blijft in de lucht hangen. Het is onduidelijk waar de door het kabinet toegezegde € 20 miljoen voor zonnewarmte blijft. Deze regeling staat in het ‘Nationaal actieplan voor energie uit hernieuwbare bronnen’ dat eind juni 2010 is aangeboden aan de Europese Commissie.


Uitblijven van subsidiegelden
De burger wil zonnewarmte. Maar door het uitblijven van de beloofde subsidiegelden, is de verkoop van zonne-energie in Nederland vrijwel stil komen te liggen. Sterker nog: de kans bestaat dat particulieren, die al verplichtingen zijn aangegaan, straks met een flinke financiële strop komen te zitten. Daarnaast lopen fabrikanten en installatiebedrijven van duurzame technieken nu het risico door annuleringen en het uitblijven van nieuwe opdrachten faillissement te moeten aanvragen of mensen te moeten ontslaan.

Subsidieregeling Duurzame Warmte
De subsidieregeling Duurzame Warmte voor particulieren is sinds 2008 van kracht en loopt tot en met eind 2011. Particulieren schaffen tegenwoordig graag een zonneboiler aan: per jaar worden zo'n 12.000 exemplaren geïnstalleerd, wat 7 miljoen kilo CO2 uitstoot voorkomt.

“Logische keuze, want met de zon kan je per euro de meeste energie opwekken. Vijftig procent van het totale energiegebruik in Nederland betreft gebruik van warmte. Er valt dus zeer veel te winnen, en veel landen doen dat al”, zegt Marcel Cloosterman, sectiehoofd zonnewarmte van Holland Solar, “Net nu de markt voor zonnewarmte zich goed ontwikkeld, ontstaat er wederom onzekerheid voor bedrijven en particulieren, door toekenning van de beloofde €20 miljoen telkens uit te stellen.”

Duurzame zonne-energie opwekken
De burger, de zonnewarmtebedrijven en het klimaat zijn de dupe van het knipperlichtbeleid van soms wel subsidie en dan ineens niet. Het huidige kabinet bemoeilijkt hiermee ook het behalen van de afspraken met Europa: 14 procent duurzame energie in 2020.

Zonne-energie heeft een groot potentieel in Nederland, maar het kabinet ontzegt de burger op deze manier een zonnige toekomst en blijkt bovendien een onbetrouwbare zakenpartner te zijn. Holland Solar roept de overheid en de politiek op om passende actie te ondernemen.

www.hollandsolar.nl