Gebruikerslogin

Bouwsector koploper arbocatalogi

9 september 2010

De arbeidsomstandigheden in de bouwsector zijn vergeleken met andere sectoren goed door afspraken tussen werkgevers en werknemers geregeld. De afspraken, vastgelegd in negen arbeidscatalogi, vervangen per 1 januari 2011 tientallen beleidsregels uit de Arbeidsomstandighedenwet.

Dat meldt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw. Hij zegt dat alleen de arbocatalogus voor slopen nog bij de Arbeidsinspectie ter controle ligt en dat vergeleken met andere sectoren de bouw hoge ogen gooit.

Arbouw
De houtverwerkende industrie en de timmerindustrie ontbreekt het nog aan afspraken. En volgens Kerstens bieden in andere gevallen de catalogi te weinig houvast om veilig te kunnen werken. Het verbaast hem niet dat aannemers veiligheid op papier prima hebben geregeld, want met de veiligheidsbladen van Arbouw, het instituut voor gezond en veilig werken, had de sector ‘goud in handen en liepen we eigenlijk al voorop’. Of de afspraken leiden tot minder ongelukken op bouwplaatsen, dat moet volgens de FNV-voorzitter de praktijk uitwijzen.

Minister Donner (Sociale Zaken) maakte donderdag 2 september jl. bekend dat door de arbeidscatalogi 76 van de 92 beleidsregels uit de wet komen te vervallen. De regel over het zandsteenverbod blijft tot 1 januari 2012 nog wel van kracht, omdat werkgevers en werknemers daarover nog van mening verschillen. Op aandringen van FNV blijft ook de beleidsregel over de hoogte van randbeveiliging ter voorkoming van valgevaar bestaan.