Gebruikerslogin

Astbestklokkenluiders kunnen hun gang gaan

14 oktober 2010

Voor een werknemer geldt geen volgorde voor het melden van de ontdekking van asbest of andere gevaarlijke stoffen aan het toezichthoudende orgaan en zijn werkgever, oordeelt de Centrale Raad van Beroep. 'Een klinkende overwinning voor klokkenluiders die asbest ontdekken in hun werk' vindt FNV Bouw, die een hoger beroep aanspande voor een onterecht ontslagen werknemer.

Uit de uitspraak van de raad blijkt dat een werknemer niet verwijtbaar (door eigen schuld) werkloos kan worden als hij rechtstreeks de autoriteiten inlicht over de aangetroffen gevaarlijke stoffen, voordat hij de werkgever informeert. De rechtszaak die de vakbond aanspande ging over een werknemer die vanwege een melding bij de Inspectie voor Bouw- en Woningtoezicht op staande voet werd ontslagen.

De zaak
De man zou eerst de inspectie hebben ingeschakeld bij de ontdekking van asbest in een slooppand, voordat de werkgever werd geïnformeerd. Volgens UWV was de werknemer verwijtbaar werkloos geworden en had hij geen recht op een werkeloosheidsuitkering. De vraag tijdens deze rechtszaak was of werknemers zelf bij de autoriteiten, zoals de Arbeidsinspectie of de gemeente, aan de bel mogen trekken bij de ontdekking van gevaarlijke stoffen. Eerder was onduidelijk hoe die procedure loopt. De rechtbank oordeelde dat een werknemer niet hoeft te vrezen voor zijn baan als hij tijdens zijn werk wordt geconfronteerd met gevaarlijke stoffen. Hij mag dan direct de autoriteiten inschakelen. Wel moet hij daarna ook de werkgever inlichten.

FNV Bouw is blij met de uitspraak: 'Juist melding door werknemers kan het asbestprobleem tegen gaan. Zeker in gevallen waarbij de verstandhouding tussen de werknemer en werkgever moeizaam is, zoals in deze zaak, kunnen werknemers voortaan zelf melden. Zonder de werkgever eerst op de hoogte te stellen'. Dit geldt overigens niet alleen voor asbest, maar ook voor gevaarlijke stoffen waarmee werknemers te maken hebben op het werk.

Volgens de bond kan de uitspraak het illegaal verwijderen van asbest tegengaan. 'Onderzoeksbureau Bartels concludeerde al eerder, in opdracht van de ministeries van VROM en Sociale Zaken, dat in 50 tot 80 procent van de gevallen asbest illegaal wordt verwijderd', aldus FNV Bouw.