Gebruikerslogin

5 tips om snel te besparen op verlichting

Thema:
10 januari 2011

Met duurzame verlichtingsoplossingen kan flink bespaard worden op energie- en onderhoudskosten. Ook is het goed voor het milieu en het levert door de sfeervolle uitstraling vaak ook meer omzet op. Met het project 'Duurzaam Verlicht Deventer' geeft MKB Deventer ondernemers de kans om de verlichting van hun winkel, horecazaak of kantoor te vervangen door Slim Licht.

Kiezen voor een duurzame lichtoplossing betekent een besparing én winst. Want een goede presentatie van de producten met het juiste licht, kan voor extra omzet zorgen. Verlichting is immers vaak een van de belangrijkste zaken. Lars van Beek, eigenaar van lichtadviesbureau Spectrus Licht Advies, is als lichtadviseur betrokken bij het project: "Door de juiste lichtoplossing te kiezen, zijn producten beter zichtbaar. Ook kun je hierbij volop spelen met sfeer, achtergronden, soorten armaturen en kleuren."

De paraplu van duurzaamheid
Sfeer, milieu, energiebesparing en comfort; Van Beek vindt dat ze allemaal thuishoren onder de paraplu van duurzaamheid. "Essentieel is dat de lichtoplossing comfortabel is, want dan is de afnemer tevreden. Het zijn kleine details die het comfort vergroten. Een bewegingssensor in een winkelmagazijn bespaart niet alleen energie, maar zorgt er ook voor dat de verkoper die zijn handen vol heeft bij binnenkomst niet meer naar het lichtknopje hoeft te zoeken. Kortom: een lichtoplossing die voldoet aan de wensen, kan langer blijven hangen. En dat scheelt geld, energie én afval."


Top 5 ‘Zo bespaart u het snelst op verlichting’

  1. Voorzie alle armaturen zonder reflector van een spiegelreflector/spiegeloptiek en bespaar circa 20% op de energiekosten.
  2. Voorzie open witte trogarmaturen of kale armaturen met twee TL-buizen van een spiegelreflector/ spiegeloptiek en bespaar 50% op de energiekosten (want één tl-buis kan vervallen).
  3. Bouw laagfrequente armaturen om naar hoogfrequente door vervanging van de conventionele adapter door een elektronische adapter en bespaar 20% energie.
  4. Vervang gloei- en halogeenlampen door spaar- en/of LED-lampen en bespaar tot 80% energie per lamp.
  5. Breng bewegingsmelders / aanwezigheidsschakelingen aan in minder frequent/ambulant gebruikte ruimten en bespaar tot 20% op het energieverbruik.