Gebruikerslogin

Duurzaam bouwen

BREEAM-NL

Thema:  Meetinstrumenten
01-12-2010
Geschreven door: ir. Sannie Verweij

Met BREEAM-NL duidt men kwalitatieve schema's aan die de duurzaamheidsprestatie van gebouwen en gebieden beoordelen. Ze worden gebruikt om gebouwen en de gebouwde omgeving te analyseren en te verbeteren, met als ultiem doel duurzaamheid van de gebouwde omgeving te stimuleren.

Aan de hand van een groot aantal credits verdeeld over verschillende categorieën die alle aspecten van het bouwwerk beslaan, kent een beoordelaar het bouwwerk een bepaalde score toe: PASS, GOOD, VERY GOOD, EXCELLENT of OUTSTANDING. BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik hanteert daarnaast nog de score ACCEPTABLE. De scores worden weergegeven met een aantal sterren.

De BREEAM-NL-keurmerken zijn het exclusieve eigendom van de Dutch Green Building Council (DGBC), een onafhankelijke not-for-profit organisatie die de ontwikkeling van deze keurmerken op zich heeft genomen. Ze zijn een Nederlandse doorontwikkeling van de Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) van de Engelse onderzoeksorganisatie Building Research Establishment (BRE).

Er zijn inmiddels twee BREEAM-NL schema's:

  • BREEAM-NL Nieuwbouw; voor de beoordeling van nieuw te bouwen bouwwerken. Operationeel sinds oktober 2009. Er hebben al meerdere certificeringen plaatsgevonden.
  • BREEAM-NL Bestaande Bouw en Gebruik; voor de beoordeling van bestaande bouwwerken. Operationeel in de eerste helft van 2011.

Daarnaast werkt de DGBC aan het DGBC Keurmerk voor Duurzame Gebiedsontwikkeling; voor de beoordeling van gebieden. Operationeel in begin van 2011.

In dit artikel:

  • Wat is BREEAM-NL?
  • Doelstellingen Dutch Green Building Council
  • Duurzaamheid meten: BREEAM-NL
  • Hoe werkt BREEAM-NL?